Coup d’efeat

Vilket spektakel vi fått uppleva det senaste dygnet i Ryssland! Låt mig vara ärlig, jag önskade inte mig en militärkupp där en galning ersätts med en annan, det hade inte hjälpt det ukrainska folket ett dugg, förmodligen bara förvärrat situationen.

Jag hoppades istället på  ett inbördes krig där terroristerna Wagner, Kadyrovs TicToc krigare och den ryska armen gått lös på varandra med enorma förluster som följd. Det hade avslutat kriget i Ukraina, nu är det redan business as usual, de ryska soldaterna där har nog knappt fattat att ett försök till statskupp just ägt rum. Ryssland bombar på som vanligt med nytillverkade missiler, tillverkade i april månad i år, vilket skvallrar en del om hur mycket resurser Putin slösat på detta meningslösa krig.

Konsekvenser framåt

Kuppen är avstyrd och allt är frid och fröjd, Putin kan återvända från bunkern han gömt sig i medans hans Belarusiska vän Lukasjenka räddat livet på honom. Det finns dock vissa saker som inte riktigt kommer vara sig likt, vissa ord som Prigozhin sagt kan inte bli osagda, och handlingar han och hans soldater gjort som inte kan bli ogjorda. Det kommer för alltid råda en pariastämning mellan Wagner soldater och den ryska armen. Den ryska armen har nog över en natt förlorat minst 25 000 mycket erfarna soldater.

Vad har ryssen på gatan lärt sig?

– Att Ukraina skulle bombat civila i åtta år i Donetsk och Luhansk är en lögn som Putin lurat i sina landsmän för att legitimera invasionen av Ukraina.

– Ryssarna plundrade Donbas mellan 2014–2022

– Förlusterna man uppgett i TV och annan media är bara lögn, de är minst tio gånger högre.

– Kriget går överhuvudtaget mycket sämre än vad man vill ge sken av.

Ryssland är en fallerande stat

Det Wagner med all tydlighet visat det senaste dygnet är att soldater främst lyder sin general. Putins hanterade av situation visar också att staten Ryssland just nu befinner sig i upplösningstillstånd. Makten ligger i händerna hos beväpnade klaner som när som helst kan få för sig att marschera mot Moskva för att förhandla om något.

Prigozhin har(hade) en privat arme, Tjetjenen Kadyrov har en egen privat arme som i dagsläget är lojal med Putin men i morgon? Gazprom har en privat armé, även Putin själv har en egen privat arme som skall skydda honom, antar att han inte litar på den ryska reguljära armen. Antalet privata arméer kommer att öka, då Ryssland som stat har fallerat.

Vad händer med Prigozhin?

Finns olika alternativ, alla innebär en icke naturlig död, mycket förvånad över att han väljer att gå i exil i Belarus av alla ställen, hans tillvaro där känns minst lika osäker som att bosatt sig i Moskva.

Bonus material adderat 26/6

Saker och ting börjar klarna vad gäller Prigozhin och hans motiv, det var helt enkelt för att förhindra upplösandet av Wagner, vilket Utrikesminister Sergej Sjojgu bestämt skall ske 1 juli.

Om detta lyckats återstår att se, klart är att han totalt dragit ned brallorna på Putin och skämt ut honom inför hela världen! Den pro ryska propagandan som basuneras ut nu är så löjlig att den bara kan gå hem oss pro ryssar utanför Ryssland.

Ledtråd, cirkusen över midsommar var inte ett tecken på ett enat och vuxet Ryssland, det var det rakt motsatta. Där folket på gatorna lyckönskade kuppmakarna av hela sitt hjärta. De liksom bara längtar att efter att någon annan tar över, vem som helst går bra!

Putin påstås varit så desperat att han kohandlat med Belarus president Lukasjenka och erbjudit Belarus världens lägsta gaspris fram till 2031 för att han räddat Putins liv och lem, för stunden i alla fall.

Har sett några knasbollar på nätet komma med teorin att det hela bara var en skenmanöver, ett skådespel arrangerat av Putin själv i samförstånd med Prigozhin. Anledningen till det sägs vara för att man skall flytta Wagners trupper närmare Kiev och att Wagner snart skall göra ett försök med det som den ryska armen totalt misslyckades med.

Ledtråd två, det finns diskretare sätt att flytta trupper på, man gör inte det genom att dra ned byxorna på presidenten och prygla honom offentligt. Överraskning är viktigt om man skall göra en framstöt mot en huvudstad, en huvudstad som är betydligt bättre förberedd en Moskva, som kan intas på mindre än ett dygn av valfri krigsherre som är missnöjd med villkoren.

Samma gäller teorierna, de ständigt återkommande som säger att CIA ligger bakom detta, jag är säker på att CIA både är smickrade och roade av de enormt höga tankarna pro ryssar har om CIA, men…

Det här är bara Ryssland rätt och slätt, Ryssland styrs numera på samma sätt som maffia klaner styrs. I Ryssland är allt förhandlingsbart för den som sitter på en egen privat arme och de privata arméerna blir allt fler. Putin har inte kontroll över dessa, det visar sig nu att det finns förrädare i hans egna privata arme, de flippade till Wagners sida, om detta lär det snart skrivas mera om.

Mera läsning

Lämna en kommentar