Väst måste stå upp för sig – del 1 (Ondskans axelmakter)

Ondskans axelmakter

Ondskans axelmakter, det var ett uttryck som George Bush den äldre använde flitigt under sin tid som president. Detta är lika aktuellt i dag och har därför börjat användas igen, de länder man främst syftar på idag är Ryssland, Iran och Nordkorea, med Kina som viktig supporter till denna skara, dessa länder har en mängd proxy länder och terrororganisationer som agerar å deras vägnar.

Vad som förenar dessa länder är att de är hårdföra auktoritära icke demokratiska länder, men det finns många diktaturer i världen, så vad är det som gör just dessa länder till väst svurna fiender?

För Kina, Ryssland och Nordkorea handlar i grund och botten om den ideologiska motsättningen mellan kommunism och liberal demokrati. Efter andra världskriget tävlade dessa ideologier med varandra om inflytande i världen, det som vi brukar kalla för det kalla kriget. Man kan knappast kalla Ryssland av i dag för kommunistisk men konflikten med väst består ändå. I Kina och Nordkorea består kommunismen om än i lite olika former. Men det är inte så mycket en ideologisk kamp längre utan snarare en extensiell och geopolitisk kamp.

Irans motsättning med väst har en helt annan bakgrund, det handlar om konflikter där USA tillsammans med britterna stödde en statskupp 1953. Irans vänskap med Ryssland och de övriga är baserat på gemensamma geopolitiska intressen, vilket konkret handlar om sitt hat mot USA och sin fruktan att sin befolkning skall låtas sig påverkas av väst och önska ett annorlunda samhälle. Inte nödvändigtvis ett samhälle som liknar väst men ändå ett öppnare och friare samhälle.

De senaste åren har dynamiken förändrats framförallt mellan Ryssland och Kina då Kina tagit över Sovjetunionens gamla roll som den stora supermakten i världen jämte USA. Detta är något som stör Vladimir Putin något oerhört och är en del av förklaringen till att han för snart två år sedan valde att angripa Ukraina.

Vill vi verkligen ha demokrati?

Det var lite om bakgrunden kring ondskans axelmakter, men var är då väst, vad är liberal demokrati? Vi som lever i en sådan vet ju eller hur? Eller gör vi verkligen det?

Jag hävdar bestämt att vi varken förstår eller värdesätter det och de senaste åren har det blivit allt tydligare. Väst präglas snarare av aktivistiskt självhat, det är Woke, BLM, klimataktivism och liknande som dominerar i sociala medier och i samhället. Utöver det har vi nationalism och Islamism som alla tillsammans riktar sin udd mot väst framförallt.

Allt som händer i världen är väst fel, klimatet, rasismen, krigen, ekonomin, pandemin, enligt oss själva alltså. Demokratin i sig tycks vara fel, populistiska pajaser vinner därför makten via helt legitima demokratiska val, vilket på något bisarrt vis bara bevisar motsatsen att demokratin fungerar, då menar jag allt som jag ovan nämnt för det är inte mycket som skulle tillåtits i Iran, Nordkorea, Ryssland eller Kina.

Demokrati är ibland sin värsta fiende, min känsla är att väljare av i dag styrs av misstro och hat snarare än någon önskan om att fortsätta få leva i ett fritt och demokratiskt samhälle. Mycket av misstro och hatet är underblåst av framförallt Ryssland som sedan Sovjettiden får sägas vara världens skickligaste när det kommer till propaganda.

Inte så att man ”hittar på” allt jäkla skit och nonsens vi tvingas vada omkring i, nej Woke smörjan med all dess självhat, klimataktivismen med sin dödsångest, antivaxxarna och foliehattarna, islamisterna och antisemiterna finns, men våra fiender är skickliga på att underblåsa och polarisera oss. Vilket gör att fiender till den fria världen finns mitt ibland oss och de gör allt för att basunera ut sitt hat mot väst 24 timmar om dygnet, 365 dagar om året, så antalet fans till dessa idioter växer därmed över tid.

Förstår vi verkligen vad demokrati är? (nej det gör vi inte)

Demokrati handlar inte bara om att får rösta vart fjärde år eller att majoriteten bestämmer som många tycks tro. Demokrati handlar också om att respektera och skydda alla individer oavsett kön, sexuell läggning, etnicitet eller religiös tillhörighet. Det handlar om individens rätt till rättvisa, rättsstatsprincipen helt enkelt. Fri press och individens rätt att uttrycka sina åsikter, något som jag ofta ser medborgare i väst ifrågasätta, jag tror vissa skulle må bra av att pröva på att bosätta sig i Iran eller Kina och lika högljutt kritisera dem, det vore en dyrköpt men välbehövlig lektion i vad vi har, vad de länderna inte har.

I demokrati ingår också fredligt maktskifte, det är något som diktaturer sällan klarar av. Det är underskattat att slippa blodbad varenda gång en ny president, sultan eller andlig ledare skall tillsättas.

Demokratier krigar som regel inte med varandra, en stor fördel med det bortsett från det självklara i form av allt död och lidande är att länderna inte förstörs med jämna mellanrum och måste byggas upp igen. Demokratiska länder är stabila, förutsägbara och trygga för företag att investera i och vara verksamma i. Det är därför länder i väst som regel har en god ekonomisk standard, bra välfärd och välutbildad arbetskraft.

Demokratin är ett hot mot ondskans axelmakter

Som redan nämnts värnar vårat fria samhälle en hel del om individen, varje människa värdesätts betydligt högre än länder som ingår i ondskans axelmakter. I dessa länder offras individer för högre mål, där ledaren använder ideologiska verktyg som kommunism eller religion för att rättfärdiga sina handlingar, men rent krasst handlar det bara om att behålla makten så länge det bara är möjligt.

Så för en ledare som Putin, Kim Jong-un eller Irans andlige ledare är demokrati och liberalism ett enormt hot, varenda lite tillstymmelse bland folket att önska sig något utav allt det där som du och jag bara tar för givet men samtidigt sätter noll värde på, det kan folket i dessa länder anse sig vara beredda att dö för.

Ta bara de mycket kraftfulla protesterna i Iran på senare år, då folket börjat få nog av de mycket hårdföra Sharialagarna som råder i Iran. Protesterna har slagits ned brutalt av regimen i Iran, tusentals människor har avrättats. Protesterna i Iran skall inte tolkas som att man önskar bli precis som ett land i väst. Protesterna i Iran handlar om viljan att ha ett friare land utan sharialagar, de vill ha en större jämlikhet mellan man och kvinna t ex. och det är man beredd att offra sitt liv för.

I Kina behandlas minoriteter mycket illa, t ex. uigurerna i Xinjiangregionen där man upprättat ”omskolningsläger” där man placerat uppskattningsvis en miljon muslimska uigurer och andra muslimska minoriteter. I dessa läger förekommer både tvångsarbete och tortyr utöver den självklara politiska indoktrineringen. Hur illa det faktiskt är, är svårt att avgöra då journalister och internationella observatörer inte kan röra sig fritt och folk vågar inte berätta.

Omskolningsläger är inget som är främmande för Ryssland heller, under sin ockupation och pågående krig i Ukraina har man kidnappat tusentals barn som sätts i liknande läger och adopteras bort till ryska familjer.

Allt detta är något som dessa länder kan syssla med relativt ostört, vi i väst är vi fullt upptagna med att anklaga oss själva för brott och oförrätter som ”våra” förfäder gjorde för flera hundra år sedan. Det behöver inte heller vara just våra förfäder, utan vi delar skuld med vad alla vita människor ställt till med sedan tidernas begynnelse, förstås inte alla vita människor utan vita med någon form av europeisk bakgrund bär på denna arvsynd.

Det är väldigt mycket demonstrationer och protester i väst mot än den ena, än det andra, och det är helt i sin ordning i ett fritt och demokratiskt land där yttrandefrihet råder. I väst är toleransen mycket hög för vad och hur man protesterar för något. Medans protester i diktaturer ofta slås ned med brutalt våld om det inte är protester som gillas av regimen som t ex. protester mot koranbränningarna i Sverige och liknande, de kan rent utav vara arrangerade av regimen själv.

Men… Vi kan aldrig tolerera intolerans!

Vårat öppna och fria samhälle är på vissa sätt sårbart och det utnyttjas till fullo av ondskans axelmakter, vår yttrandefrihet kan missbrukas till att så split mellan medborgarna, vilket sker hela tiden genom påverkanskampanjer i framförallt sociala medier.

Vårat dåliga samvete, vår välvilja att hjälpa andra i nöd kan utnyttjas med syfte att på ett eller annat sätt skada vårat samhälle och motarbeta vårat intresse av att bevara frihet och demokrati. Våran totala beröringsskräck och konflikträdsla med allt som har med invandrare och främmande kulturer att göra har gjort att vi tolererat väldigt mycket vi aldrig annars skulle tolererat.

Den fria världen är något vi skall vara stolta över och stå upp för, den fria världen är inte fri som gratis, den fria världen måste vi alltid vara beredda att försvara, något vi var väl medvetna om tidigare men som vi nu tycks glömt bort.

Om detta har jag skrivit mer om i del 2!

3 kommentarer

Lämna en kommentar