Skönjer vi början på en folklig resning?

Det är nästan så man glömt bort den, söndags-revolutionen tror jag media kallade den för. Varje söndag samlades massor av folk i Belarus för att protestera mot sin diktator Lukasjenko som fick be Putin om hjälp att kväsa folket och Putin ”hjälpte” honom så gärna så.

Inte gratis förstås, priset han får betala är att han skänker bort Belarus territorium, ger upp Belarus kultur, språk och historia för att integreras sig väl med moder Ryssland. Inte helt tänkbart att han tvingar in sitt folk i Rysslands krig om Putin kräver det som tribut för hans ”frihet”.

Men problemet kvarstår förstås ändå, det finns en folklig rörelse som längtar efter frihet från både Putin och Lukasjenko. Därför har militära partisanförband bildats, vi ser en liknande utveckling i Putins Ryssland, dessa partisanförband utför attentat hela tiden stora som små, främst i Moskva området men även i Minsk och andra delar av Ryssland och Belarus.

Det är mycket som exploderar och brinner utan förklaring och det beror inte på socioekonomiska problem i utanförskapsområden som i Sverige. Det blir ofta bara små notiser med förklaringen att det rör sig om en olycka som när hangarfartyget Moskva började simma med fiskarna på havets botten.

Ibland blir det dock väldigt lyckade aktioner som inte kan döljas ens i vare sig Ryssland eller Belarus, som denna specialoperation där de Belarusiska partisanerna lyckas spränga ett ganska avancerat ryskt spaningsplan som Ryssland endast har nio exemplar av, nu är det alltså bara åtta kvar.

Den folkliga resningen pågår men det går långsamt, allt för långsamt tyvärr. Men kriget som Putin startat har dock sannolikt snabbat på den oundvikliga kollapsen av det genuint ruttna som blev kvar efter Sovjetunionens fall.

Tänk tanken på ett fritt Ryssland som beter sig som ett anständigt normalt land gör, kommer vi någonsin få uppleva det? Jag är tveksam till att jag hinner uppleva det, men kanske mina barn?

Om så skedde skulle det ryska folket snabbt kunna bli det absolut rikaste landet med den mest generösa välfärden i världen om de förädlade sina tillgångar och fördelade vinsterna från dem någorlunda på ett sätt som ett normalt Europeiskt land gör som Sverige eller Tyskland.

I teorin i alla fall, inget annat land i Europa har de rikedomar Ryssland har och samtidigt så extremt glesbefolkat, det är nästan orättvist mot Europa att jämföra, vi har inte i närheten Rysslands goda förutsättningar. Ryssland borde vara överlägsna oss i alla avseenden.

Men ändå får de ut så extremt jäkla lite, bortsett från det enorma slöseriet på militären och en extremt rik elit, vilket gör att Ryssland påminner lite om Nordkorea i det avseendet.

Det är förstås på grund av att deras ledare är så jäkla inkompetenta, inskränkta och maktfullkomliga, upptagna med sina vansinniga drömmar om att återupprätta det gamla Stor Ryssland från 900 talet.

Drömmar som kommer störta landet i totalt fördärv med lidande för väldigt många år framåt, deras drömmar är det vanliga ryska folket och hela det europeiska folkets mardrömmar.

Landet är redan världens största land, räcker inte det? De har allt, olja, gas, skog, mineraler, järn, koppar, guld, uran, silver… Vad gör det med sina resurser? Jo, de använder resurserna till vapen och ammunition för att låta sina soldater mörda och våldta befolkningen i sina grannländer!

De använder resurserna till att bygga massförstörelsevapen, ingen har mer kärnvapenstridsspetsar än Ryssland och i rysk statstelevisionen hotar de med att använda dem mot London, Paris och Berlin i parti och minut. I början tror jag många i Europa faktiskt var rädda, i dag har vi slutat lyssnat på deras nonsens.

Putins verklighets frånvända drömmar kommer bli hans fall, det är jag helt säker på! När Putin faller, är det dags för Lukasjenko att fly landet, varför inte en enkel biljett till Nordkorea?

Lämna en kommentar